Kontrola državnih institucija i ministarstava

Bez autora
Aug 17 2011

Finansijska policija Federacije BiH počeće sredinom septembra kontrolu svih entitetskih institucija i ministarstava koji su zbog nezakonitog trošenja budžetskog novca u prošloj godini dobili negativnu ocjenu federalnih revizora. Prilikom nadzora, biće utvrđene sve nezakonitosti i podnesene krivične prijave protiv odgovornih lica. Izvještaje Kancelarije za reviziju rada prvo će se analizirati, a u planu je i istraga za desetak slučajeva. List navodi da je ovo prvi put da izvještaji federalnih revizora budu podloga za podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih. Iako se u federalnom parlamentu raspravljalo o ovoj temi, nikada nije podnesena nijedna krivična prijava, jer su neki od krivaca za velike finansijske gubitke uključeni u hijerarhiju vlasti FBiH...

Kontrola državnih institucija i ministarstavaFinansijska policija Federacije BiH počeće sredinom septembra kontrolu svih entitetskih institucija i ministarstava koji su zbog nezakonitog trošenja budžetskog novca u prošloj godini dobili negativnu ocjenu federalnih revizora.

Prilikom nadzora, biće utvrđene sve nezakonitosti i podnesene krivične prijave protiv odgovornih lica, piše “Večernji list”, izdanje za BiH. “Izvještaje Kancelarije za reviziju rada prvo ćemo analizirati, a u planu je i istraga za desetak slučajeva”, rečeno je iz Finansijske policije.

List navodi da je ovo prvi put da izvještaji federalnih revizora budu podloga za podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih.

Iako se u federalnom parlamentu raspravljalo o ovoj temi, nikada nije podnesena nijedna krivična prijava, jer su neki od krivaca za velike finansijske gubitke uključeni u hijerarhiju vlasti FBiH, navodi list.

Kancelarija za reviziju državnih institucija FBiH nije pozitivno ocijenila nijedan od 51 revidiranog finansijskog izvještaja za prošlu godinu.

Iz federalne Finansijske policije rečeno je da je utvrđeno postojanje raznih nepravilnosti od kojih su najvažnije u oblasti potrošnje sredstava za javnu nabavku, reprezentaciju, upotrebu i održavanje službenih vozila, PTT troškove, i slično.

Kancelarija za reviziju institucija izvršila je reviziju poslovanja 68 institucija BiH, te ustanovila neprimjenjivanje odredaba Zakona o budžetu u FBiH, Zakona o trezoru i Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2010. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik